VÁNOČNÍ DÁREK PRO VŠECHNY, KTEŘÍ NAŠE STRÁNKY NAVŠTĚVUJÍ RÁDI

Dne 13.12.2010 oslavila Biarka své 5. narozeniny.
Všechno nejlepší, hlavně pevné zdraví a mnoho šťastných a spokojených chvil.

Nowa Ruda – Slupiec – národní výstava 4.12.2010 (Polsko)

Kvůli počasí a sněhové nadílce pár dní před konáním výstavy jsme vyráželi opravdu brzy ráno, už v půl čtvrté. Tentokrát jsme cestovali se 3 flatíkama a jejich paničkama Lenkou a Alicí. Na výstavu byli přihlášeni 4 azavaci, což bylo fajn, konečně nějaká konkurence. Hala byla vyhřátá, zato venku bylo -16°C. Takže venčení se Vujíškovi s Alinkou moc nelíbilo a rychle pospíchali do tepla. Výstava pro náš různorodý tým byla úspěšná, ale pocity smíšené. Polští rozhodčí s tituly šetřili, u flatů dokonce tak, že i přes slušnou účast rozhodčí nezadal ani jednou CWC. Na závěrečné soutěže jsme tentokrát zůstali a vyplatilo se. Umístili se jak flati (mlaďoch a veterán), tak i Vujíšek, který vyhrál skupinu X. Bohužel účast druhý den o psa výstavy už jsme absolvovat nemohli.


Výsledky – Azawakh
Rozhodčí: Jan Ryk (PL)
Rozhodčí závěrečné soutěže – skupina X: Tomasz Borkowski (PL)



Psi – třída otevřená
CH. Tombouktou´s X´Azulai            V1
Chov: Gabriele Meissen     Maj: Renata Chwalezynska

Psi – třída šampionů
CH. Vuai ak Ilaman            V1, CWC, BOB, 1.BIG
Chov: Michael Rackl     Maj: Václava Lukešová



Feny – mezitřída
Aliyyah Ginever            V1

Chov: Václava Lukešová     Maj: Václava Lukešová



Feny – třída otevřená
Tigidit M´Sahel            V1, CWC
Chov: Alberto Rossi     Maj: Bozena Kollat

Závěrečné soutěže

DUO CACIB Nitra (Slovensko) – 20.11.2010

Začnu slovem zklamání a myslím, že nebudu mluvit jen za sebe, ale za řadu chrtařů. Na slovenské výstavě jsme dlouho nebyli (asi 2 – 3 roky), naposledy s Biarkou, když si plnila Slovenského šampiona. Proto jsem se docela těšila. Vezla jsem Alinku, která se, po tříměsíční pauze opět jela předvést (nebyla nikde od splnění Českého jun. Šampiona).

Cesta byla dobrá, až na příjezd k výstavišti. Tady jim bohužel selhala organizace a zabezpečení klidného průběhu příjezdu na výstavu. V koloně jsme čekaly asi hodinu (podotýkám, že hlavně díky bezohledným vystavovatelům, kteří bez váhání předjeli celou kolonu aut a natlačili se do ní těsně před křižovatkou a semafory při odbočení k výstavišti – „neskutečné chování“). Po hodině v koloně jsem byla nucena vystoupit s Alčou z auta a zamířit k výstavišti pěšky, jinak bychom to nestihly. Plemeno azawakh šlo jako třetí na řadu (Alča osmý pes). Stihly jsme to jen tak-tak (jiní vystavovatelé takové štěstí neměli). To byl první šok. Ten druhý přišel hned následně v kruhu. Fakt nevím, co všechno nás ještě čeká a zase někdy překvapí. Myslela jsem si, že po 18ti letech vystavování už jsem zažila vše. Ale bohužel! Rozhodčí mají evidentně vždy nějaké „eso“ v rukávu. Alinka se předvedla pěkně, od pí. rozhodčí si nechala i bez problémů kouknout na zuby a získala V1, CAC. Ale bez CACIB a BOB. Rozhodčí tyto dva tituly nezadala údajně proto, že neměla srovnání s dalším jiným psem. Ale my přece nemůžeme za to, že se žádný jiný azavak nepřihlásil. Jednou existuje nějaký standard plemene a buď, ho pes splňuje nebo nesplňuje. Westíkáře, se kterými jsme na výstavě byly, toto rozhodnutí pobavilo, nás už tolik ne. Opravdu nevím, s čím dalším se ještě v kruhu můžeme setkat a co nás zase „ač připravené“ překvapí.

Azawakh

Rozhodčí: Váczi – Balogh Zsuzsanna (H)

Memoriál K. Grünwalda - Kralupy nad Vltavou 30.10.2010 - coursing

Toto běhání pro nás bylo asi poslední v tomto roce. Měli jsme obavy z počasí, ale bylo krásně a moc jsme si to užili, hlavně Vujíšek. Protože to byl jeho 3. bodovací coursing a všechny absolvoval s 1. umístěním, nic nebude bránit tomu, aby získal titul Coursingový vítěz 2010.

Výsledky: Vuai ak Ilaman          1. místo     364 bodů

CACIB České Budějovice - 9.10.2010

Na výstavu jsme se těšili, protože měla posuzovat zahraniční rozhodčí pí. Rita Reyniers (B). Přišlo však velké zklamání, přestože Vujíšek azavaky vyhrál a získal BOB. Paní rozhodčí hledala na psech jen jejich nedostatky, mnohdy i nesmyslné a šetřila tituly (nejen u azavaků).
V Budějovicích jsme měli i jiné zařizování a informace, že když výstaviště opustíme, už nebudeme vpuštěni zpět nám zabránila absolvovat závěrečné soutěže.
Bylo ale krásně a s námi jeli všichni azavaci: Biarka, Vujíšek, Alča i Anuška
Udělali jsme aspoň pár společných fotek a myslím, že se povedly.

Rozhodčí: Rita Reyniers (B)

Psi - třída šampionů:
Vuai ak Ilaman            V1, CAC, CACIB, BOB

Feny - třída mladých:
Amirah Ginever            absent
Anisah Ginever            VD1

(Biara, Vuai, Aliyyah, Anisah)

Coursing MČR 2010 - Kralupy nad Vltavou 2.10.2010

Akce na celý den, ale protože počasí vydrželo (bylo sice větrno), akci jsme si užili, hlavně Vujíšek, který má z běhání opravdovou radost.
První běh měl smůlu, 2x po sobě se mu přetrhlo lanko s kůžičkou. Poprvé hned za první kladkou, takže ji ihned ulovil a vítězoslavně s ní dováděl. Start hned opakoval, uběhl 2/3 dráhy a opět byla kůžička jeho. Čapnul ji a přes celou trať s ní pelášil a měl radost, jak to za ním vlaje.
Druhý odpolední běh už byl v pořádku a Vujíšek si vyběhal titul Mistr České republiky.

Vuai ak Ilaman - 1. místo Mistr České republiky 2010 Kralupy nad Vltavou - coursing

Mistrovství Čech - Mladá Boleslav 12.9.2010

Počasí chrtům opravdu přálo a v Boleslavi jsme si užili nádherný den. Azavaci byli přihlášeni 2, ale dorazil pouze Vujíšek. Měl to velice jednoduché a z dostihu si odnesl titul Mistr Čech 2010.

1. místo - Vuai ak Ilaman - Mistr Čech 2010

CACIB Luxembourg 2010

Pro tentokrát jsme zařadili 5.9.2010 zahraniční výstavu, až v Luxemburgu. Vujíšek je jedním z mála českých azavaků, který občas vyjede na výstavy konané třeba v Německu, Rakousku apod., kde konkurence psů je vysoká.
Já osobně jsem se těšila, že uvidím třeba psy z Francie, Švýcarska,…… Ale sešli se pouze 4 azavaci - psi, fena nebyla žádná. Posudky se v Luxemburgu nedávají, rozhodčí si pouze pro sebe dělá poznámky a pak určí pořadí, případně ocenění.

Rozhodčí: Marie – Josée Melchior (LUX)

Psi – třída šampionů: Vuai ak Ilaman            V2, Res.CAC, Res.CACIB

Paní rozhodčí se Vujíšek moc líbil, ale vytkla mu, že ocas nosí až příliš vesele. Ale Vujda na výstavách opravdu byl a je spokojený a veselý, s každým se kamarádí (ať jsou to lidi nebo psi). Rozhodně nepatří k těm vystrašeným a vykuleným jedincům, kteří se všeho leknou, a vše jim vadí a cizí si na ně nesáhne. Vujda má prostě skvělou povahu a mračit se za to na něj rozhodně nebudem.

Mistrovství Čech - Křešín Cup Coursing 21. - 22.8.2010

V sobotu běhala nechrtí plemena a bylo přihlášeno 46 psů. V neděli se na start postavilo 69 chrtů. Za azaváčky bojoval náš Vujíšek a azavačí slečna Atri Elkessan. Oba celý závod absolvovali bez problémů a sebemenšího zaváhání, spolupracovali a lov kůže jim dělal opravdovou radost. Není se čemu divit, podmínky pro závod byly ideální. Jsou saharáci a sluníčko hřálo po celý den, což jim vyhovuje.
Oba zíslali titul Mistr Čech 2010, každý za své pohlaví.

Vuai ak Ilaman - 1. místo       Mistr Čech 2010 - coursing

Prázdninový pozdrav od Amjada ( Jadýska)

Za zaslané fotky majitelům moc děkujeme.

Dostihy Kolín 11.7.2010

Původně jsme s tímto dostihem, který byl součástí Krásy a výkonu vůbec nepočítali, ale protože Vujíškovi chyběl ještě jeden dostih, aby mohl jet na Mistrovství světa v Rábapatoně, tak jsme vyrazili i přes neskutečný hic.
Vzhledem k obrovskému vedru se běhalo pouze jedno kolo. Vujda je bojovník, s vedrem se popral a zaběhl rekord kolínské dráhy pro azavaky v čase 35:90. Za lepších podmínek ho časem určitě vylepší. Škoda jen, že běžel opět sám, přihlášené 2 azavačí slečny nedorazily

!!! Všechno jen to nejlepší !!!

Naše štěňátka z vrhu A slaví své první narozeniny (*9.7.2009) - ten čas ale letí.
Všem již velkým drobečkům přeji hlavně hodně lásky a zdravých let po boku svých páníčků.
Majitelům moc děkuji za obětavou péči a hlavně pevné nervy, které jsou u těchto saharských „dráčků“ potřeba.

(Anisah, Aliyyah)

Dovolená na Berounce (3.7. - 7.7.2010)

Využili jsme prodlouženého víkendu a krásné předpovědi počasí a vyrazili od soboty do středy do kempu na Berounce, jak jinak než pod stan. Sluníčko pálilo až toho v některých chvílích bylo i na saharské azaváčky moc, a tak bylo třeba je ochladit v řece. Pravda, příliš jsme je tím nepotěšili, ale když vylezli na břeh, bylo jim hned o poznání lépe. Na procházku jsme chodili až večer, když zapadlo sluníčko. Dřív se nikam jít nedalo, vedro bylo úmorné. Takže jsme lenošili a koupali se. Tu a tam zahnali nějakého jiného psího vetřelce, který překročil únosnou vzdálenost nebo se tvářil jako uštěkaná drzá svačinka.
Moc jsme si to užili, nafotili nějaké fotky a pokud to vyjde, příští rok pojedeme znovu!

Dostihy

Tento víkend 19. a 20.6.2010 byl pro nás ve znamení běhání.
V sobotu jsme si zaběhali na Křešíně - Klubový závod. Holčičky Alča s Anuškou startovaly poprvé rovinku z boxů a Vujíšek si dráhu proběhl jen v rámci tréninku a udržení kondice před nedělním závodem v Mladé Boleslavi. Tam reprezentoval azavaky opět sám a běžel ve skvělém čase 34,92.
Snad bude časem azavaků běhat více i na našich drahách a bude se na co dívat.

Vujíšek (Vuai ak Ilaman) dnes 17.6.2010 oslavil své druhé narozeniny.

Vše nejlepší přejeme i sestřičce a bráškům.
We wish all the best to sister and brothers.

CACIB Klagenfurt 12.6.2010

Na další výstavu jsme se vypravili do Rakouska, tentokrát až k italským hranicím do Klagenfurtu. Společnost nám dělala dcera Gábina, která si jela ověřit své znalosti italštiny, ale hlavně kvůli Elise, majitelce Ikraama. Na setkání jsme se moc těšily, její pes Tigidit Ikraam je jedním z možných ženichů naší Biarky pro plánovaná štěňátka v roce 2011.
Přihlášeni byli pouze 2 azavaci.

rozhodčí - Zlojutro Miro (HR)

Psi: mezitřída - VUAI AK ILAMAN              V1, CACA, CACIB, BOB

Ikram a Vuai

CACIB Litoměřice 22.5.2010

Pro tuto výstavu nám štěstí již od počátku nepřálo. Z domova jsme vyjížděli s půlhodinovým zpožděním. Přesto, že se ráno všichni tři (Vujda, Alča i Anuša) vyvenčili, tak Alča v průběhu cesty udělala v autě „bobek“. Nutná další zastávka prodloužila už tak velké zdržení. Špinaví psi, polštář pod nimi – no hrůza! Přejímku jsme stihli, umýt psy také, dokonce si to i vyzkoušet v kruhu. Vujíšek byl v kruhu skvělý a z holčiček šla tentokrát do kruhu Anuška. Měla jsem obavy, povahově je opravdu azavak, ale výstavu od výstavy se lepší a v kruhu se chovala nad očekávání dobře. Posudek má velmi pěkný, nicméně od rozhodčího dostala VD za to, že ještě líná, srst není kompletně vyměněná – tudíž fena „není ve výstavní kondici“. Ale jak se říká, všechno špatné je k něčemu dobré a přímo od rozhodčího jsem dostala radu, jak se zbytků zimního kožíšku zbavit! Gumová rukavice nám totiž příliš nezabírá.

Rozhodčí: František Bouček

Psi - řída šampionů:
Vuai AK ILAMAN              V1, CAC, CACIB

posudek: kvadratický pes správného tělesného rámce, vynikající jedinec, perfektní předvedení

Feny – třída mladých:
Anisah GINEVER              VD1

posudek: 10timěsíční dobře stavěná fena, výborné úhlení obou párů končetin, rozevřené tlapky, skus nůžkový, hluboký hrudník, osrstění v línání – fena není ve výstavní kondici

Výstava Jelení Hora 16.5.2010

S velkými obavami o počasí jsme ráno vyrazili směr Polsko. Brali jsme Vujdu, Alču a Anušku, ale do výstavního kruhu šel jen Vujíšek. Sice nepršelo, ale byla obrovská zima a foukal silný vítr - pro azavaka, počasí nic moc. Naštěstí pan rozhodčí neřešil příliš výstavní postoj (Vujíšek se krčil, hrbil, prostě všechno, jen ne stál), ale o to více ho zajímal pohyb. Za tu chvilku v kruhu jsme toho naběhali snad více, než za celou výstavní sezónu! Kvůli zimě jsme bohužel na závěrečné soutěže nečekali.

Rozhodčí: Leszek Siejkowski (PL)

Psi - třída šampionů: Vuai ak Ilaman              V1, CWC, BOB

15.5.2010

Od paničky Amirah jsme dostali potěšující zprávu. Absolvovaly spolu úspěšně KRAJSKOU VÝSTAVU V HRADCI KRÁLOVÉM.

Rozhodčí: Antonín Mudra

Feny - třída mladých: Amirah Ginever              V1, VT mladých
Posudek: silná kostra, dobrá horní linie, kvadratický formát, hluboký hrudník, korektní úhlení, v pohybu vedlejší lokty, velmi hezká hlava, nůžkový skus.

CACIB Praha 1.5.2010

Poučeni z předchozích let jsme na výstavu vyrazili brzy z rána, abychom se vyhnuli stání ve frontě. V klidu jsme si našli volné místo u kruhu a jen vyčkávali, až přijdeme na řadu. Bez spěchu! Než začalo posuzování, vzala jsem všechny do kruhu, aby si vše vyzkoušeli, i naší treperendu Anušku, která si zřejmě stále nepřipouští, že bych ji někdy mohla vážně vzít do kruhu na posouzení. A ta doba se blíží, protože na svou první výstavu jede do Litoměřic. Přihlášeni byli pouze 4 azavaci, z toho do kruhu nastoupili pouze 3. A jak to dopadlo?

Rozhodčí: Vojteková Iveta (SK)

Psi: třída šampionů - Ch. Vuai ak Ilaman              V1, CAC, CACIB, BOB

Feny: třída mladých - Aliyyah Ginever              V1, CAJC

(Vuai, Aliyyah)

CACIB České Budějovice 24.4.2010

Na výstavu jsme s sebou vezli tři psy - Vujíška, Alinku i Anušku, aby se otrkala a přivykla mumraji, jaký na výstavě je. Do výstavního kruhu šel jen Vujda a Alča. Nepříjemným překvapením byla hned na úvod změna rozhodčích a tím se změnilo i množství vystavovaných azavaků. Pro Alinku to byla teprve druhá výstava a zvládla ji dobře - získala prvního CAJCe. Jen se jí zřejmě kruh v závěrečných soutěžích zdál velký a myslela si, že se může rozeběhnout, jak se jí líbí. To ale bohužel ne, takže stále máme co trénovat. Vujíškovi nebylo co vytknout a z kruhu si odnesl CAC, CACIB i BOB. Po dlouhé době se mi stalo, že bych potřebovala dvoje ruce, protože o BOB nastoupila Alinka za mladé a Vujíšek s CACIBem. Takže do kruhu musel i Štěpán, aby někdo odvodil Alču. A slušelo jim to!!! Nicméně pan rozhodčí o výběru už měl předem jasno. Zbytek odpoledne do závěrečných soutěží jsme si užívali venku na sluníčku - bylo nádherně. Při té příležitosti nás odchytli fotografové ze „Světa psů“ - azaváčci se jim moc líbili a nafotili je pro časopis, tak snad v některém z příštích čísel je najdete. Na závěrečky jsme nečekali zbytečně, Vujda zabojoval a odnesl si 4. BIG za X. skupinu. Na úplný závěr - pár foteček v sedmikráskách s poháry a frčeli jsme zmoženi domů
!!! Super den!!!

Rozhodčí: V. Panuška

Psi - mezitřída: Vuai ak Ilaman              V1, CAC, CACIB, BOB, 4. BIG

Feny - třída mladých: Aliyyah Ginever              V1, CAJC

Výstava Wieselburg - 10.4.2010

Již podruhé jsme se s Vujíškem, Hankou a westíky vypravili na výstavu do Rakouska. Přihlášených bylo 6 azavaků a přijeli všichni. Rádi jsme viděli naše přátele. Výstava dopadla dobře (paní rozhodčí dlouho nevěděla, kterému psovi zadat CACIBa, jestli Vujíškovi nebo Wanjalovi, vyhrál domácí pes), jen fotka se příliš nepovedla. Vujdu jsme fotily venku (svítilo sluníčko). Byla ale zima, proto je patřičně vyhrbený - třásl se jak „drahý pes“.

Rozhodčí - Nina Neswadba (A)

Psi - mezitřída - Vuai ak Ilaman V1, CACA, Res. CACIB
Posudek: 20ti měsíční pes, velmi atraktivní typ s pěkným výrazem, samčí hlava s dobře nasazenýma ušima. Tento pes je typický představitel plemene. Suché tělo a nádherné osvalení, krásně urostlý. V pohybu vzadu trochu blíže u sebe, vpředu ale velmi stabilní. Pes s vysokými kvalitami, radostně se předvádí. Velmi přátelská povaha.

Jaro už je tady a s ním i vyhřívání na sluníčku a pobyt na zahradě - 8.4.2010


Panička Amirah poslala dvě krásné fotečky - 8.4.2010
!!! Pěkná holčička !!!

Začínám běhat - dostihová dráha Kolín 3.4.2010

Protože jsem konečně dosáhl věk pro splnění licence a běhám rád, vzali mě dnes na dostih do Kolína. Ne, že bych hned závodil, ale zaběhl jsem si první sólo běh a začal plnit dostihovou licenci. Poprvé jsem běžel celý ovál, takže to pro mě bylo něco nového. Znám coursing a rovinky, ale ani s oválem jsem neměl problém. Vše proběhlo hladce, jen jsem trošku zaspal v boxech.
!!! A takhle jsem pelášil !!!

CACIB Brno - 7.2.2010

Na výstavu jsem tentokrát brala kromě Vujíška i naší malou dorostenku Alinku. Odjížděla jsem se smíšenými pocity. Že to zvládne Vujíšek, o tom jsem nepochybovala, ale Alinka neměla šanci se naučit běhat v kruhu, protože venku je spousta sněhu, takže to byla její premiéra. Navíc nikdy takový frmol, množství lidí a psů neviděla. Ale hned když jsme vstoupily do kruhu, aby si to alespoň před začátkem posuzování vyzkoušela, věděla, co se po ní chce a napoprvé to byl krásný výkon. A přísnému panu rozhodčímu z Německa - Eberhardt Jochen se líbila, jen jí přál, aby ještě poporostla. Což se určitě stane, protože je jí pouhých 7 měsíců.

Vujíšek zaválel a odnesl si vše co mohl. Jen mě mrzelo, že jsme se nemohli zúčastnit závěrečných soutěží. Necestovali jsme sami, ale opět s kamarádkami od westíků, na které doma čekala štěněčí miminka, takže pospíchaly. Tak snad někdy příště, až pojedeme někam sami.


Psi - třída šampionů: VUAI AK ILAMAN V1, CAC, CACIB, BOB
Posudek - pes s výbornou povahou, správné výšky a formátu, hodně osvalený, naprosto správný pohyb


Feny - třída dorostu: ALIYYAH GINEVER VN
Posudek - fenka se silnou hlavou, která ještě musí narůst, sebejisté chování

Návštěva ve škole - 5.2.2010

Panička nám chce ukázat celý svět a všechny možné situace, aby nás v životě nic nezaskočilo. Takže přišlo i na návštěvu ve škole. Nejprve jsme byly vykulené, kde se vzalo tolik lidiček pohromadě. Každý si nás chtěl pohladit, takže jsme to musely vydržet a pak už nám to ani nevadilo. Aby si nás děti užily a my jich, byly jsme i na procházce a snad všechny se vystřídaly u vodítka. V tom chumlu se nám panička občas ztratila, takže jsme musely být statečné a poradit si. A protože jsme to zvládly, dostaly jsme piškůtek a obrovskou pochvalu za statečnost a trpělivost.

Azavačí „miminka“ Anuška s Alinkou

Radovánky na sněhu 9.1.2010

Čerstvě napadaný sníh udělal našim azaváčkům opravdu radost. Rádi v něm běhají a dovádějí a líbí se jim, když kolem nich sníh práší a létá.